Väkivallaton nainen

Published by: Kari Muurinen on 3rd Jun 2010 | View all blogs by Kari Muurinen

Vanhanajan kulttuurissa mies puolusti naista kaikin keinoin henkensä uhalla. Onko tämä käytäntö eettistä vielä tässäkin ajassa? Olen käymissäni keskusteluissa törmännyt naisen kommenttiin, että hän haluaa itseään puolustettavan tarvittaessa myös aseellisesti. Tällainen kanta on ymmärrettävää, sillä kukapa ei tuntisi oloansa pahaksi, kun fyysisesti voimakkaampi tekijä uhkaa itseä. Myös mies tuntee näin ja hänkin turvaa mielellään johonkin vahvempaan esim. aseeseen ja näin koko väkivallan kierre saa alkunsa.

Voidaankin heti nähdä, että periaate naisen (viattomuus, oikeus) puolustamisessa henkensä uhalla ei ole mitään väärää, mutta kaikkien keinojen käyttäminen, johtaa väkivaltaan ja tappamiseen. uhreina ovat tällöin sekä naiset, lapset, että miehet. Onkin opittava puolustautumaan väkivaltaa vastaan siten, ettei tartuta aseisiin. Myös naisen ja etenkin naisen on osattava tehdä, niin jotta miehetkin voisivat sen ymmärtää. Jos naiset yllyttävät miehiä, jotka ovat luonnostaan aggressiivisempia, taistelemaan, niin tuloksena on taatusti sota.

Niin naisen kuin miehenkin on opittava peräänantamattomasti kieltäytymään väkivallasta, passiivisesta(väkivallan hyväksymisestä) ja aktiivisesta, jotta turvallinen rauha saavutettaisiin. Tätähän Jeesus Nasaretilainenkin tarkoitti, lausuessaan: ”Jos joku lyö sinua poskelle, niin käännä toinenkin poski”. Hän ei antanut myöskään puolustaa itseään väkivalloin. Esim. Jeesus kielsi Pietaria käyttämästä miekkaa Getsemanessa toteamalla: "Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu". Koko kulttuurillemme on käynyt hiukan näin.

Vasta rauhan maailmassa toteutuu ihmisten samanarvoisuus myös naisten ja miesten suhteenkin. Rauha on naisen nimi.

Comments

0 Comments

     
Please login or sign up to post on this network.
Click here to sign up now.