Kultainen keskitie

Published by: Kari Muurinen on 6th Jun 2010 | View all blogs by Kari Muurinen

Esityksen otsikoksi on valittu yksi ”vanhan kansan” sanontoja. Niitähän pidetään arvossa joissakin piireissä. Moraalisessa mielessä ne eivät tietenkään yllä Pojan tai Isän uskonnon tasolle, mutta kyllähän niissä monta kertaa on itua.

Kultainen keskitie on tilastotieteilijän menetelmä löytää ratkaisu. Kirkko rakennettakoon keskelle kylää, jotta se olisi mahdollisimman lähellä kaikkia. Totuuden etsimiseen tuo periaate kyllä harvemmin sopii. Kun ajatellaan tilannetta, jossa toinen sanoo, että 2 ja kolme tekee 5, ja toinen sanoo sen olevan 6, niin keskitien periaatteella tulos on 5,5. Tietysti toinen voi olla kokonaan väärässäkin, mutta jos sanomme, että 2+3=5 ja 2x3=6, niin olemme ehkä löytäneet totuuden, joka kattaa molempien sanomiset.

Koko totuuteen ei mahdu valheen häivääkään ja kun löydämme mallin, joka sopii ristiriidattomasti ennen tunnettuun tietoon, niin uusi mallimme kelpaakin samaan joukkoon. Tokihan kaikki ei ole ihmisille selvää, mutta eteenpäin mennään toivottavasti. Asioita onkin hyvä pitää avoinna niin kauan, että totuus selviää. Samoin on suhtauduttava myös tietäjien lausuntoihin. On ihmeellistä, kuinka opettajien joistakin joillekin yksilöille antamista vastauksista, voidaan tehdä sääntö ja laki. Tämä pätee varsinkin joihinkin toissijaisiin asioihin. Alemman persoonallisuuden kannalta onkin tarkoituksenmukaista paneutua juuri sellaisiin, ettei tarvitsisi muuttaa mitään olennaisia tapojaan. On niin paljon helpompaakin yrittää vain näyttää joltakin kuin ensin selvittää mitä tuo jokin on ja pyrkiä siihen. Ei ihminen ole hindulainen, vaikka pukeutuukin oranssiin, tai ns. kommunisti, jos käyttää punaisia housuja. Tällaisilla asioilla ei ole mitään väliä, ja univormuaika on toivottavasti ohi. Jokainen ilmentäköön itseään pukeutumisessaankin, kuten haluaa, ja ne, joilla ei ole minkäänlaisia pukeutumismieltymyksiä, niin etsiköön vaikka sitä kultaista keskitietä.

Comments

0 Comments

     
Please login or sign up to post on this network.
Click here to sign up now.