Juudas Iskariot

Published by: Kari Muurinen on 26th Aug 2010 | View all blogs by Kari Muurinen

Juudas Iskariot

Juudas Iskariot on siis tietysti kuuluisa Jeesus Nasaretilaisen kavaltaja ja häntä pidetäänkin kristikunnassa pahuuden huippuna, koska tapatti Jumalan Pojan. Juudas kyllä myi tiedon Jeesuksen olinpaikasta, jonka avulla vangitseminen ja teloitus päästiin toteuttamaan. Juudas sai palkaksi joitakin kymmeniä kultarahoja, mutta tekikö hän tekonsa niiden vuoksi?

Pekka Ervast tulkitsee asian, että raha ei ollut Juudaksen perimmäinen motiivi. Hän oli sen ajan aktiivinen ”itsenäisyystaistelija”, jolla oli tieto Jeesuksen suurista kyvyistä ja piti häntä Messiaana, vapauttajana. Hän luuli, että Messias vapauttaisi Israelin Rooman vallan alta ja huudattaisi itsensä kuninkaaksi. Tämän takia hän järjesti Jeesuksen asemaan, jolloin hänen olisi pakko se tehdä, mutta kuinkas kävikään.

Jeesus ei antanut edes muiden puolustaa itseään väkivalloin. Tämänhän hän näytti riisuessaan Pietarin aseestaan ja parantaessaan leikatun korvan sotilaalta. Jeesus ei tehnyt muutakaan väkivaltaa, ei nostattanut kansaa kapinaan tuomiota vastaan. Kansahan vapautti mieluummin Barabbaan, murhamiehen, kuin Jeesuksen. Miksi muuten näin tapahtui, vaikka Barabbas oli murhamies ja pahantekijä; näinhän häntä Raamatussa kuvataan.

Siellä ei kerrota sitä, että hänkin kuten Juudas oli näitä ”itsenäisyystaistelijoita”, ja kansa uskoi taisteluun ja väkivaltaan enemmän kuin Jeesus Kristukseen. Niinpä Jeesus sitten ristiinnaulittiin. Tämä oli tietysti järkytys Juudakselle, joka kävi heittämässä kultarahat ylipapeille ja hirttäytyi. Tämä todistaa, ettei hän tehnyt tekoaan rahan vuoksi. Mikä oli siis Juudaksen virhe? Hän yritti pakottaa Jeesuksen tekemään jotakin oman maallisen päämääränsä eteen. Hän ei ymmärtänyt Jeesuksen sanomaa vaan luotti pakkoon, väkivaltaan.

Näin tekee myös kristillinen kirkko vielä tänäkin päivänä, ei ymmärrä Jumalan Poikaa, vaan hyväksyy sodassa tappamisen ja armeijan. Kirkko on siis myös enemmän tuollainen ”itsenäisyystaistelija” kuin henkinen väkivallaton yhteisö. Ei Juudas ollut siis niin alhainen, että olisi kavaltanut opettajansa rahasta, eikä siten pahuuden perikuvakaan. Kyllähän Jumalan Poika kesti ristiinnaulitsemisen paremmin kuin kuka tahansa muu ns. tavallinen ihminen, sillä Jeesus rukoili Jumalaltaan (Isä) anteeksiantoa teloittajilleenkin. Jeesus ei menettänyt sisäistä rauhaansa ja onneaan tässäkään tilanteessa, koska se oli riippumatonta mistään maallisesta, edes fyysisen ruumiin elossa pitämisestä.

Pahemminhan pettämisen ottaa tänä päivänä tavallinen ihminen, vaikkei häntä edes tapettaisi. Yleistä on myös, että ihmiset pettävät tänäänkin toisia rahan vuoksi. Näin he joutuvat kieltämään oikeuden­mukaisuudenkin ja joutuvat pakon vallan alle myös itse.

Comments

0 Comments

     
Please login or sign up to post on this network.
Click here to sign up now.